tirsdag 9. juli 2013

Stemingsrapport fra kurshelga i Vardø 6.-7. juli 2013

Et knapt 10-talls deltakere brukte helga den 6.-7. juli 2013 til å lære mer om bruk av ville urter.  Deltakerne kom blant annet fra Vardø, Vadsø, Nesseby, Tana, Kvænangen og Finland og sikkert flere steder også. En kjapp tur innom kurset kan ikke yte full rettferdighet til et to-dagers intenskurs.  Kurset startet med en tur til Skagen for å sanke urter.  Det falt sammen med et øsende sommerregn som gjorde at kursdeltakerne ble våte til skinnet. Men som vanlig i Vardø denne sommeren, så kom sola fram igjen etter kort tid. Til mange av deltakernes overraskelse ble det som de oppfatta som ugress samla inn som mat og som smaksetter. Så neste gang du luker i bedene dine, så gi ryllikken en ekstra omgang med gjødning og næringsrik jord. Og når du går løs på den forhatte hundekjeksen, så stikk spaden dypt i jorda og få med hele rota. Dette er faktisk mat.
På kjøkkenet til Vardø videregående var det kursleder Marit Sundt fra Polarurt som inntok lærerrollen, og ga en grundig innføring i anvendelse av urtene, smak og tilbereding. Blant annet lærte en å lage chips av hundekjeksrøtter, sibergressløk nedlagt i olje, graving av laks med ryllik og tørka bjørk, sorbe med urtesmak, salat med løvetann og syreblad, strandkarve, saft av mjødurt, pesto og urtekjeks. Frityrstekt hundekjeksrot med salt var en utsøkt delikatesse. Ved hjelp av Marit Sundt sin innsats klarer vi å gjenreise den kunnskapen som var selvsagt for bestemor og oldemor. Det haglet også med råd om bruk av urter som medisin.
Og kursevaluering:  "Honnør til Marit Sundt og Tor Emil Sivertsen på Vardø hotel for kjempebra kurs om hvordan lage mat av ville vekster!" (Ingjerd Tjelle). " Hjemme igjen etter et Vardø-besøk som godt kan beskrives med bilmerket Hyundai sitt slagord: Forvent mye - få mer! Eg er blitt grundig jorda, opplada og undervist, blitt kjent med dyktige folk og store personligheter, samt har fått kjøre bil åtte timer i strekk to ganger - eg er så takknemlig og fornøyd at eg ikke vet kordan eg skal få sagt det!" (Villkokk Berit Bjørnholt). 

Urtesanking på SkagenEn samling av urtene som ble samlet inn
Tomater, syreblad smaksatt med urter

To av deltakerne fra Vardø ser på mens Marit Sundt tilbereder gravet laks
Marit Sundt forklarer og viser
Tor-Emil Sivertsen forbereder hundekjeks-chips

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar